Which circumference value do I have to use?

Choose your ideal trainer

Moderators: Elite Admin M, Elite Admin S

zetxek
Posts: 2
Joined: Thu Jan 10, 2019 10:45 pm

Re: Which circumference value do I have to use?

Postby zetxek » Sun Dec 15, 2019 9:27 am

What's the value to divide by with Suito?

blair
Posts: 2
Joined: Sun Dec 15, 2019 9:20 pm

Re: Which circumference value do I have to use?

Postby blair » Sun Dec 15, 2019 9:23 pm

zetxek wrote:What's the value to divide by with Suito?

Divide actual circumference by 24.8
It's on page 39 of the manual.

frtosi63@gmail.com
Posts: 2
Joined: Wed Apr 08, 2020 8:51 pm

Re: Which circumference value do I have to use?

Postby frtosi63@gmail.com » Thu May 07, 2020 10:28 am

Elite Admin S wrote:I'll do it soon, sorry.
About Direto:
- if you use my e-training app or software, you have to set the real circumference value of your wheel (for example, 2100mm)
- if you use a non-elite app or device (like Garmin), you have to divide the circumference value by 12.1 (for example, 2100/12.1= 173mm)

Regards

Buongiorno,
ho un edge 820 e un Direto X, dove ho inserito il valore della circonferenza ruota/12.1, ma la velocità non risulta corretto (al max. 4km/h).
Mi chiedo inoltre quale sia il valore da impostare in Rapp. Trasmissione

Grazie

fab4mas
Posts: 9
Joined: Thu Oct 12, 2017 7:34 am

Re: Which circumference value do I have to use?

Postby fab4mas » Tue Sep 08, 2020 8:06 pm

Elite Admin S wrote:I'll do it soon, sorry.
About Direto:
- if you use my e-training app or software, you have to set the real circumference value of your wheel (for example, 2100mm)
- if you use a non-elite app or device (like Garmin), you have to divide the circumference value by 12.1 (for example, 2100/12.1= 173mm)

Regards


I see that my edge detect a wrong speed compared to zwift (about 4 or 5kmh less for the direto).

I paired the direto as a speed sensor in edge menu with a wheel size of 174mm but it seem that edge calculate my speed not with direto speed sensor (it si the same with 2096 or 174mm).

do i have to edit the wheel size in mytraining app too?

javi.xeneize
Posts: 6
Joined: Sun Oct 04, 2020 6:11 pm

Re: Which circumference value do I have to use?

Postby javi.xeneize » Sun Oct 04, 2020 6:25 pm

I have a shimano rs100

Those are the rim dimensions
Rim Dimensions: External Rim Width: 23.2mm; Internal Rim Width: 17mm; Rim Height: 24mm

My tire is 700-25c

Which value should I set? 2070mm is the default, but i don’t know if this is correct or if I should change it

Thanks

User avatar
Elite Admin S
Posts: 1930
Joined: Tue Nov 08, 2016 10:18 am

Re: Which circumference value do I have to use?

Postby Elite Admin S » Tue Oct 06, 2020 11:55 am

The best way is always to measure it directly:
https://elitesrl.zendesk.com/hc/en-us/a ... cumference

Regards

javi.xeneize
Posts: 6
Joined: Sun Oct 04, 2020 6:11 pm

Re: Which circumference value do I have to use?

Postby javi.xeneize » Tue Oct 06, 2020 6:41 pm

Does this value only affect to the elite app or also zwift and other simulators?

User avatar
Elite Admin S
Posts: 1930
Joined: Tue Nov 08, 2016 10:18 am

Re: Which circumference value do I have to use?

Postby Elite Admin S » Wed Oct 07, 2020 8:24 am

Hi

The value is being written on the trainer electronic board, so it will be valid even with other software BUT:
- also the other software may overwrite the value, so check the settings of the app/software you use
- every software can connect to the trainer in different ways (ant+ channel, ant+ fe-c channel, bluetooth, bluetooth FTMS); ant+ fe-c software for example read speed directly from the trainer, so circumference is not needed (and the value is ignored)

Regards

tereanne
Posts: 2
Joined: Tue Oct 20, 2020 12:58 pm

Re: Which circumference value do I have to use?

Postby tereanne » Fri Oct 23, 2020 8:22 am

This is very confusing and I only ride in Zwift and my trainer is almost too hard to pedal is this something that needs to be adjusted. I have already posted a question in the forum but it seems that no-one from Elite is willing to help me resolve this issue. I just need to know if there is something in the settings that is not correct which is making it difficult to ride, I have been riding for a long time now and this is not my first trainer but by far the worst.


Return to “Trainers general discussion”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests