Page 1 of 1

Direto - Belt Replaced now Calibration WAY off

Posted: Wed Mar 13, 2019 2:08 am
by nickc3
So, my belt snapped, Elite sent me replacement pulley and belt. I have done the installation now THREE times following instructions.

Each time- same result - calibration is WAY off. Should be 6461, but its coming up as 6491

That means its 30 screw turns too tight. Which is impossible. If I loosen belt screw just 5-6 turns, then the pulley is disengaged.

When I ride, it actually seems OK. HOwevr, riding on sufferfest, the numbers are in fact out of wack. My cadence seems accurate, but the resulting Watts is just too high.

Has anyone replaced the belt? and how was calibration after?

Help tech here at Elite takes 1-2 days each time to reply.

I've lost now 2 weeks between waiting for part and now I'm still stuck with no trainer. VERY disapointed. I recently unloaded my old $200 tacx - which never failed and now I wish I had as a backup.

Re: Direto - Belt Replaced now Calibration WAY off

Posted: Wed Mar 13, 2019 10:26 am
by danga
I’ve just replaced mine and was able to get it close to the spec, but it was always lower than the factory offset. The only issues with mine is when the locking bolt is loose I get 1 number and with it tightened it’s -2 of what I achieved during calibration.

My numbers are 10% too high, but this has always been the case. I’m hoping for elite to do something about that as well.

There’s a Facebook group where many owners have had belts replaced, worth posting there in case someone has encountered your issue

Cheers
Dave

Re: Direto - Belt Replaced now Calibration WAY off

Posted: Wed Mar 13, 2019 12:44 pm
by nickc3
do you have link to the facebook page?

at this point, i want the unit replace as I'm completely frustrated.

Re: Direto - Belt Replaced now Calibration WAY off

Posted: Wed Mar 27, 2019 11:45 am
by Elite Admin S
Hi Nick

I see that you are already in contact with our customer care and the distributor for the replacement.
Go on with the replacement procedure

Regards